Tahukah anda tentang saham keutamaan (preference share) ?

Dengan perubahan pada masa kini , semakin ramai yang  mula menceburi dunia saham , dan ianya menjadi salah satu perniagaan yang menguntungkan .

Disini  kami berkongsi 2 jenis saham yg boleh memberi manfaat kepada rakyat Malaysia .

Yang biasa kita dengar dan menjadi rebutan para pelabur adalah  saham keutamaan dan saham biasa . Kami akan terangkan perbezaan kedua2 saham ini .

 

Apakah Saham Biasa ?

Saham biasa adalah unit pemilikan ekuiti dalam sesebuah syarikat , dan kebiasaannya para pemegang ‘saham biasa’ mmpunyai hak untuk mengundi dalam keputusan sebuah syarikat . Dan undian ini tersedia bagi mereka dan bergantung kepada jumlah saham biasa yang dipegang oleh mereka didalam syarikat .

Para pemegang saham biasa ini  kebiasaannya menerima dividen paling terakhir iaitu selepas mengambil kira jumlah kos keuntungan , dan hanya berhak kepada dana kekal selepas dividen pada saham pilihan lain dibayar . Pembayaran kepada pemegang saham biasa bergantung kepada keputusan pelaburan semula yg dibuat oleh pengarah syarikat . Jika syarikat menghadapi pembubaran, pemegang saham biasa adalah yang terakhir menerima bahagian dana mereka .

 

Apakah saham keutamaan(preference share)?

>Pemegang saham keutamaan (preference share holder) mempunyai ciri2 ekuiti  kerana pembayaran dividen kepada pemegang saham ini telah pun ditetapkan . Dan kebiasaannya jika terdapat pembayaran dividen tertunggak , akan dibayar juga .

>Para pemegang saham keutamaan  mempunyai hak untuk menerima dividend  dan sebarang  dana tambahan pada waktu kestabilan kewangan. Dan pemegang saham keutamaan mempunyai pilihan untk menukar saham keutamaan ke saham biasa .

>Kelebihan lain, para pemegang saham keutamaan akan mendapat dahulu dividen sebelum pemegang saham biasa dibayar .Pemegang saham keutamaan dibayar tetap dan mempunyai tuntutan pertama ke atas asset  dan pendapatan. Para pemegang saham keutamaan juga  terbuka  kepada kemungkinan akan mendapat dividen tinggi  jika syarikat berfungsi dengan baik dan semakin maju .

>Pemegang saham keutamaan tidak mempunyai hak untuk mengundi dan mengawal syarikat .

 

 

Oleh kerana kelebihan saham keutamaan  yg menawarkan dividen ini lah, ramai yang berebut2 untk membeli saham keutamaan (preference share) ini , termasuk lah syarikat2 korporat yg mencari ruang pelaburan lain untk syarikat mereka .

Ini  salah satu corak / game mereka untk diversifykan sumber pendapatan atau keuntungan untk jangka masa panjang dan lebih selamat .

Penawaran saham keutamaan ini kebiasaan nya tidak dihebahkan secara meluas kerana  sebuah syarikat yg menawarkan RCPS  memang tidak boleh melakukan pengiklanan terbuka .

So kene pandai2 lah  mencari dan mengorek  rahsia melalui mereka yg dah biasa didalam pelaburan ini .

 

Terdapat sebuah syarikat yg agak kukuh , dimana telah beroperasi sejak tahun 2011 lagi  telah mula mengeluarkan saham  keutamaan bagi syarikat mereka . Sejak  tawaran ini di keluarkan , sebanyak 3.4 juta USD  telah telah dibeli oleh para pelabur atau pemegang saham .

 

 

kenapa jadi rebutan?, Ini kerana dividen yang ditawarkan  adalah lebih tinggi berbanding syarikat lain . Walaupun tinggi tetapi masih realistik  dari segi pulangan  keuntungan . Dan lebih menarik lagi adalah , keuntungan dividen ini dibayar setiap bulan !! .

Syarikat ini  agak terkenal di asia tenggara yang kini mule melangkah untuk mendapatkan license Digital bank  melalui FSA .

Mungkin anda berminat untk lebih lanjut , boleh lihat di website ini ya :-

www.evotrade2u.com/evo-investment

www.evotrade2u.com/evo-investment

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *