PELABURAN SAHAM KEUTAMAAN (preference share holder )

Saham keutamaan (preference share) adalah kaedah  bagi menambah modal dan mengekalkan kawalan  sesebuah syarikat .

Apabila sebuah syarikat mahu membesarkan lagi perniagaan , kebiasaannya syarikat perlu menambah modal , dan salah satunya adalah melalui penambahan bilangan saham dan juga pemegang saham .

Kebanyakan syarikat akan mengeluarkan saham keutamaan sebagai salah satu jalan untk syarikat berkembang kerana biasanya ciri2 saham keutamaan (preference share holder) ini sangat berbeza dgn saham biasa .

diantara cirinya adalah :-

pemegang saham keutamaan tidak mempunyai kuasa mengundi atau pun kuasa mengundi mereka dihadkan  kepada perkara yg tertentu sahaja ,dan kuasa pihak pemegang saham biasa ( owner ) tidak dikurangkan  untuk mengawal syarikat mengikut acuan mereka .

sebagai  pengganti kuasa preference share holder , pemegang saham keutamaan diberi kelebihan dari segi jaminan pulangan keuntungan dividen pelaburan, yg dibayar sebelum pemegang saham biasa layak menerima dividen mereka .

Saham keutamaan (Preference share) adalah saham dimana pemiliknya dibayar dividen terlebih dahulu daripada saham biasa (Ordinary share).

pemegang saham keutamaan (preference share holder) boleh menjual balik (withdraw modal) didalam tempoh yang dipersetujui oleh kesemua pihak  .

Kebanyakan saham keutamaan mmpunyai dividen pelaburan yg tetap dan juga para pemegang saham keutamaan mmpunyai pilihan untuk menukarkan saham mereka menjadi saham biasa .Para Venture capitalist sering menggunakan saham keutamaan ini untuk syarikat yg  telah mula berkembang dan ini adalah peluang terbaik untk pelaburan mereka . Saham keutamaan ibaratkan sebuah kombinasi hybrid antara nota hutang(bond) dan sekuriti.

 

Pemegang saham keutamaan tidak mempunyai hak mengundi didalam sesebuah syarikat, namun mempunyai hak lebih tinggi berbanding pemegang saham biasa didalam tuntutan asset syarikat jika syarikat itu dibubarkan.

Saham keutamaan ( preference share) ini boleh juga ditukar kepada saham biasa pd satu tempoh atau didalam tempoh yg telah dipersetujui oleh semua pihak  semasa saham diterbitkan

 

Di bawah Akta Syarikat, penebusan pelaburan saham keutamaan hanya boleh dibuat jika ada cukup keuntungan terkumpul yang boleh digunakan untuk menebus saham keutamaan. Satu cara yang lain ialah dengan menerbitkan saham-saham baru yng sama nilainya dengan saham keutamaan yang mahu ditebus.

Telah menjadi trend masa kini preference share dibuka bagi syarikat2 yg mula berkembang maju , dan kebiasaannya venture capitalist (kapitalis usahasama) akan mengambil peluang ini untuk mendapatkan keuntungan dari syarikat2 yg mula berkembang ini . venture kapitalis ini kebiasaan nya mmpunyai fund yg begitu besar untuk menjadi pelabur di pelbagai syarikat yg mmpunyai potensi , dan saham keutamaan inilah yg mereka akan gunakan untk menjana keuntungan jangka panjang .

Bermula November 2019 dan seterusnya tahun ini , sebuah syarikat financial market yg  terkenal di asia  telah mmbuka preference share holder kepada individu2 dan pihak  korporat yg berminat untk  mnjadi pelabur dan menjadi sebahagian pemegang saham syarikat . Syarikat  ini dalam proses untk menjadi  Digital bank yg pertama asia .

Digital bank telah mule berkembang di peringkat antarabangsa , dan telah lahir beberapa bank digital yg  mnyediakan kemudahan perbankan . di Malaysia sendiri pihak bank Negara juga telah menggariskan panduan tentang digital bank dan bakal mengeluarkan license digital bank , anda boleh  lihat disini  ;-

Bank Negara bakal mengeluarkan 5 lesen Digital Bank .

Jika anda tercari2 platform pelaburan atau syarikat yg mengeluarkan preference share holder  untk menghasilkan keuntungan pasif  .

Untuk lebih lanjut  anda boleh baca disini ya :-

www.evotrade2u.com/evo-investment/

www.evotrade2u.com/evo-investment/

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *