(Merujuk majalah the edge diatas , mereka telah pun mmbincangkan ttg digital bank .)

ANDA DAH BERSEDIA DENGAN DIGITAL BANK REVOLUSI?

KORANG TAW TAK  tentang  DIGITAL BANK .?

Adakah bank traditional yg ada kini telah bersedia  untk perbankan yg terbaru ini? , beberapa tahun kebelakangan ini bank2 perlu bergelut dgn pulangan ekuiti yg telah semakin berkurangan dan selain itu kos pengawalseliaan juga semakin meningkat .

Tahukah anda? Mereka terpaksa bertarung dgn para pesaing baru  yg mungkin tidak semestinya tertakluk dengan peraturan yg sama sedia ada.

Bank2 baru ini dah pun semakin berkembang di rantau Asia , khususnya Negara china , dan hanya menunggu masa sebelum mereka muncul di Malaysia

Bank digital ini telah mula dikenali di peringkat global , dimana salah satunya tidak mempunyai kehadiran secara fizikal tetapi mereka menyampaikan produk mereka dan perkhidmatan mereka melalui dalam talian dan platform mudah alih , mereka ini termasuk Digibank DBS Group dan Tencent WeBank .

Bank Negara Malaysia telah berkata akan mengeluarkan keperluan perlesenan Bank digital/ bank maya pada akhir tahun 2019 .

Bank tahu apa yg akan berlaku pada masa akan datang , tetapi adakah mereka merasa cukup melakukannya? Dan adakah mereka mahu bersama didalam pelaburan bisnes ini?

Pada akhirnya mereka perlu merujuk pada garis panduan bank Negara . Sebagai contoh adakah permainan perbankan digital bank boleh dibuka untk semua org ?atau hanya terhad kepada teknologi sahaja? Adakah  bank2 digital beroperasi seperti bank traditional ?dan adakah peraturan yg sama digunakan untk mereka?

Yang pastinya kedua2 bank dan firma teknologi sedang meneliti lesen itu . Gergasi teknologi seperti Grab  dan sekurang2 nya 4 dari tujuh bank  telah menunjukkan minat mereka untk mngejar lesen Digital di Malaysia .

Perbankan digital merupakan sebahagian dari konteks untk merubah ke perbankan dalam talian , dimana setiap perkhidmatan perbankan boleh dilakukan melalui internet .Peralihan dari traditional bank ke digital  telah beransur-ansur dan berterusan  dibentuk oleh pelbagai perkhidmatan perbankan. Perbankan digital melibatkan tahap automasi  dan perkhidmatan yg berasaskan web yg tinggi dan mungkin termasuk APi . Ianya menyediakan para pengguna  untk mengakses data kewangan melalui desktop , phone mudah alih dan ATM .

 

Dengan erti kata , digital bank mmpunyai fungsi yg sama seperti pejabat pusat , pejabat cawangan, perkhidmatan dalam talian, kad bank , ATM dan mesin jualan .

 

Alasan menggunakan Perbankan digital lebih daripada sebagai platform mudah alih atau dalam talian  juga ia termasuk dalam penyelesaian middleware  . Middleware adalah perisian yang merapatkan sistem operasi ataupun pangkalan data dengan aplikasi yg lain. Institusi kewangan mesti berasa di barisan hadapan dalam teknologi tekini  untk memastikan keselamatan dan pematuhan pada peraturan kerajaan .

Satu kajian yang dijalankan pada tahun 2015 menunjukkan bahawa 47% daripada bank melihat potensi untuk meningkatkan hubungan pelanggan melalui perbankan digital, 44% melihatnya sebagai satu cara untuk menjana kelebihan persaingan, 32% sebagai saluran bagi pemerolehan pelanggan baru. Hanya 16% menekankan potensi penjimatan kos .

Kini telah mula berkembang syarikat2 digital bank  untk mewarnai dunia perbankan kini .

Maklumat Terbaru !! Salah satu syarikat financial market  terkemuka di malaysia dan asia  juga telah mula mengorak langkah untk berkembang menjadi sebuah digital bank .

Untk mendapat status digital bank , mereka perlu melalui proses yg panjang untk mendapat license yg sah dari FSA (financial service authority)

Pihak  syarikat kini dgn tangan terbuka telah membuka peluang baru kepada individu2 atau korporat sektor yg mahu melabur dan menjadi share holder kepada syarikat  ini . saham2 keutamaan ini telah dibuka pada November 2019 dan akan ditutup apabila telah sampai target syarikat . Keuntungan anda sebagai preference Share holder (pemegang saham keutamaan ) adalah setiap bulan , maka jika anda  berminat jangan lepaskan peluang ini !!

Untk info lebih lanjut anda boleh lawat web page ini ya : )

https://www.evotrade2u.com/evo-investment/

https://www.evotrade2u.com/evo-investment/

https://www.evotrade2u.com/evo-investment/

 

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *