news star online ; 28 December 2019

Usaha untk memulakan inovatif teknologi dalam sector kewangan , terkini bank Negara Malaysia telah  mengeluarkan rangka kerja perlesenan untk bank digital .

Didalam siaran akhbar online star , bank Negara berkata sehingga lima lesen dikeluarkan kepada pemohon yang berkelayakan untk menubuhkan bank digital di Malaysia   sama ada konvensional atau pun Islamic .

Pihak bank Negara berkata : –

“Dengan mengambil kira bahawa bank-bank digital sedemikian tidak beroperasi dalam kitaran kewangan dan ekonomi yang penuh, Bank telah mengguna pakai pendekatan yang seimbang untuk membolehkan kemasukan bank-bank digital dengan cadangan nilai yang kukuh sambil memelihara integriti dan kestabilan sistem kewangan serta pendeposit ‘kepentingan.

“Untuk mencapai hasil ini, ambang aset tidak lebih daripada RM2bil dalam operasi tiga hingga lima tahun awal akan digunakan.

Di fahamkan juga bank2 digital ini di kehendaki untuk mengekalkan dana modal yang minima sebanyak RM100juta  -RM300 juta .

Mereka juga perlu mematuihi  akta perkhidmatan kewangan 2013(FSA) atau akta perkhidmatan kewangan islam 2013 (IFSA) .

Ini termasuk keperluan yang relevan seperti piawaian mengenai kehematan, keutamaan perniagaan dan perlindungan pengguna, serta pembiayaan wang haram dan pembiayaan keganasan.

Dengan akta ini , termasuk piawaian kehematan , perniagaan dan juga perlindungan para pengguna serta lebih penting pembiayaan wang haram dan pembiayaan keganasan .

Draf Pendedahan dikeluarkan bersama dengan Prosedur Permohonan Lesen Baru di bawah FSA dan IFSA, dan Prosedur Permohonan untuk Pengambilalihan Kepentingan dalam Saham dan menjadi Syarikat Pegangan Kewangan, untuk memberikan kejelasan mengenai prosedur dan kriteria yang terlibat dalam proses permohonan untuk dilesenkan di bawah FSA dan IFSA..

Ok baik , tahukah anda? Terdapat sebuah syarikat financial market  yang terkenal di Malaysia dan asia tenggara akan mula melangkah ke dalam industry perbankan  dengan matlamat untk menjadi  Digital Bank  pertama Asia .

Langkah awal mereka telah pun di mulai dengan berdaftar FSA  , dan kini dalam proses  berperingkat  untuk mencapai status digital bank .

Pelbagai proses yang perlu dilalui oleh mereka , diantaranya pengumpulan Dana untk mencapai status tersebut .

Diatas komitmen mereka untk mencapai status digital bank , maka mereka telah membuka saham keutamaan untuk menjadi share holder kepada pihak syarikat .

Yang menariknya keuntungan kepada share holder adalah setiap bulan , so ini peluang menarik kepada individu dan sector korporat yang sedang mencari platform pelaburan yang selamat dan telus .

Untk info selebihnya , boleh layaran webpage dibawah :-

www.evotrade2u.com/evo-investment/

www.evotrade2u.com/evo-investment/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *